NOTAS DE TRABAJO

PER GARANTIR UNA BONA IMPRESSIÓ CAL TENIR EN COMPTE ALGUNS

ASPECTES QUE ESTALVIARAN TEMPS I ERRORS.

Resolució Sang i marge de seguretat Nom d'arxiu  |  Formats d'arxiu  |  Formats de paper  |  Formats sobres o bosses  | Color  |  Escunys i contorns  |  Sentit de lectura de les impressions a doble cara  |  Fonts, text i gruixos  |  Altres aspectes a revisar


RESOLUCIÓ

Per evitar la pèrdua de qualitat els arxius han de venir en les següents resolucions:
* Impressió òfset o digital, imatges color i escala de grisos 300 dpi (mida real a format final)
* Imatges de línia 1200 dpi
* Impressió en gran format o plòter a 150 dpi (format final)
* No utilitzar imatges de web, perquè generalment tenen baixa resolució i drets d'autor.
* Els logotips i gràfics cal adjuntar-los o incrustar-los amb un mínim de 300 dpi
* Evitar la Interpolació

 
   

SANG I MARGE DE SEGURETAT

La sang és un allargament de la imatge o fons, calen 3 mm més d'àrea impresa que el format final de l'imprès. Aquest allargament respon a les fluctuacions del paper i del capiculat alhora de tallar. La sang evitarà blancs al marge del paper. Els arxius confeccionats amb programes de disseny o maquetació permeten donar a l'arxiu la mida del document i la sang es pot definir en les configuracions del document. En programes d'ofimàtica no hi ha possibilitat de marcar sang.

El Marge de seguretat ve a ser el mateix que la sang però per la part interior de l'imprès. Aconsellable entre 4 i 5 mm. Amb el marge de seguretat assegurem no tallar objectes o textos situats massa a prop del marge.

El Marge de seguretat en revistes. Els fulls de les revistes tenen un efecte d'esglaonament ocasionat pel plec central que fa que els fulls interiors surtin més que els exteriors, cal tenir-ho present a l'hora de fer el disseny. Els números de pàgina també han de tenir un marge de seguretat.

• Feines a arran de full = a sang, sempre deixar 3 mm per cada banda.
• Feines que no van arran de full no cal deixar sang.
• Marge de seguretat aconsellat 4 a 5 mm.
• Marge de seguretat en enquadernacions 10 mm (al llom).
 

  

NOM D' ARXIU

Enviar a la impremta només l'arxiu definitiu.
El nom del arxiu té que ser concís. Poseu el nom d'empresa i la cara que correspon.
En les revistes on l'interior i la portada van en el mateix material, només un arxiu amb les pàgines consecutives.
En revistes amb interior i portada de diferents materials un arxiu per cada material.
Les pàgines han d'anar consecutives, l'ordre ve determinat pel document que enviat.

  Exemples:
Arxius: CODIGRAFIC_TARGETA_CARA A.pdf
            CODIGRAFIC_REVISTA.pdf
(totes les pàgines el mateix material)

            CODIGRAFIC_REVISTA_TRIPA.pdf
(només pàgines interiors)

            CODIGRAFIC_REVISTA_COBERTA.pdf
(només pàgines de cobertes)
  

FORMATS DE ARXIU

   

PROGRAMES D'OFICINA

Podem imprimir des de programes d'ofimàtica, però no podem garantir el resultat perquè són programes pensats per impressora domèstica, no tenen les mateixes funcions i prestacions que els programes professionals preparats per un tractament òptim del document. Es poden generar errors de tipografies, espaiats, tabulacions, etc., i no es pot definir sangs en el documents, o fer una correcta separació del color en CMYK necessària per la impressió professional.

Es convenient fer el pdf del document en el mateix ordinador que s'ha creat l'arxiu, amb l'Acrobat Distiller i l' Acrobat en versió completa. O bé amb el PDF Creator (que es pot baixar lliurement).

 

FORMATS ACONSELLATS
       *  PDF El PDF és l'estandar internacional per intercanvi de dades. La configuració correcta de les especificacions del pdf garantitza la reproducció més fidel. Les imatges i textos han de venir incrustats. Al ser tancat es reproduirà tal com està.

PDF/X-1a, PDF/X-3, PDF/X-4 Amb compatibilitat 1.3 i Acrobat 4.0

         * JPG, TIFF, EPS Són arxius de més pes però de bona qualitat. Cal tenir cura de desar a compresió sense perdua(LZW).

*Altres formats són els propis del document de treball amb que creem l'arxiu: Indessing, Ilustrator, Freehand, etc. Si optem per aquesta opció, en el document que enviem a imprimir, hem de tenir present incloure les imatges i si és possible les tipografies traçades, sinó adjuntar-les. En els programes de maquetació i disseny tenim l'opció d'empaquetar o reunir per imprimir, segons el menú del programa, crea una carpeta amb el document i tots els vincles utilitzats i necessaris per la impressió.

   

FORMATS DE PAPER

Aquests són els formats més utilitzats.(recordeu posar sang)

 • Targetes: 85 x 55 mm

 • Targetons 10 x 21 mm

 • DIN A6 105 x 148 mm

 • DIN A5 148 x 210 mm

 • DIN A4 210 x 97 mm

 • DIN A3 297 x 420 mm

 • DIN A2 420 x 594 mm

 • DIN A1 594 x 840 mm

 • DIN A0 840 x 1189mm

 

FORMATS SOBRES O BOSSES

Quina és la diferència entre sobre i bossa? La diferència està en el costat per on s'ha d'obrir. Els sobres obren pel costat llarg mentre que les bosses pel costat curt.

Mides habituals

 • SOBRE AMERICÀ 115 x 225 mm
 • SOBRE O BOSSA 116 x 229 mm
 • BOSSES 229 x 324 mm
 • BOSSES 250 x 350 mm

Altres mides consulteu

 
   

COLOR

El document visualitzat al monitor (llum) és color RGB i diferirà de la impressió sobre paper realitzada en CMYK. El ventall de color (espai de color) o colors reproduïbles en CMYK és menor que el proporcionat per l'espai de color RGB.
Ajustant els paràmetres necessaris en els programes minimitzarem les sorpreses no desitjades. Si convertiu el color a CMYK podeu controlar els canvis de color en la imatge, sinó la conversió es fa automàticament i pot donar sorpreses.
* L'aplicació total màxima de color 280% a 330% depenent del paper (òfset 280- setinat 300%)
* Les tintes no són totalment opaques, tenen un cert grau de transparència i, el color i la composició del paper distorsionen el color imprès.
* Perfils per impressió estàndard (ISO Coated v2 o PSO Uncoated ISO12647).
* Convertir colors a CMYK.
* Pantones no tots es poden reproduir per quadricromia. Exemple taronges, marrons, daurats, etc. Hi ha una guia de conversió de pantones directes a quadricromia que pot orientar.
* Definiu les paletes de color PANTONE COATED o UNCOATED. No treballar amb les dues alhora.
* Per a tiratges de pantones directes, la separació de color ha de venir ben determinada en el pdf, sinó la impressió es fa en quadricromia.
* Per impressions de format gran, plòters, etc. es pot deixar l'arxiu en RGB ja que el plòter té un espai de color més gran i imprimeix amb més colors.

Els perfils de color poden descarregar-se gratuïtament de la pàgina web de ECI (European Color Initiative).
• ISO Coated v2 per paper estucat (basat en FOGRA39)
• PSO Uncoated ISO12647 per paper no estucat (basat en FOGRA47).

   

ENCUNYS I CONTORN

Quan l'imprès té un tall irregular, fendit, perforat o trepanat cal marcar-ho, fer una silueta o perfil per indicar l'acabat. Aquest traçat ha de ser vectorial i definit com un color complementari (no s'imprimeix). En feines de gran tiratge amb el traçat es farà l'encuny (o motllo amb les formes d'acabat) i si són poques unitats s'utilitzen sistemes informatitzats de tall i marcatge.

   

SENTIT DE LA LECTURA DE LES IMPRESSIONS A DOBLE CARA

Cal tenir en compte l'orientació cara/dors, repasseu que sigui correcta. L'imprès es gira en l'eix vertical, com si passéssim les pàgines d'un llibre.
Exemples

 

  

FONTS, TEXT I GRUIXOS

Sinó tracem el text, o incrustem les fonts, és recomanable adjuntar les fonts encara que siguin d'us habitual perquè de vegades tenen petites variacions que poden afectar al document i es produeixen modificacions no desitjables.
El text en negre té que estar definit com a negre (100% negre) i no com a registre (NO 100%C, 100%M, 100%Y, 100%K). Cal considerar que cossos inferiors a 5 punts dificulten la lectura del text.
El gruix dels filets ha de ser entre 0,5 i 0,75 punts.
   

ALTRES ASPECTES A REVISAR

FALTES ORTOGRÀFIQUES No ens podem responsabilitzar del contingut dels documents que rebem per a imprimir. En els documents que rebem per imprimir només podem fer una correcció espacial i dels elements que tenen. Per això és convenient enviar una prova per tal de comprovar aquests elements.
DISSENY Si ho desitja podem fer nosaltres el seu disseny.
PROVES Realitzem proves quan fem la composició o disseny dels originals, les proves són per verificar les dades i l'aspecte general. Cal repassar bé les dades. Imprimim un cop s'ha aprovat l'original.
MUNTATGES Els muntatges normalment els fem nosaltres, envieu el document i nosaltres muntarem per tal d'optimitzar la producció d'acord als materials, mides o acabats sol•licitats.

PAPERS Per norma general en els nostres impresos utilitzem materials FSC, o PEFC, per col•laborar en la gestió responsable i sostenible del nostre entorn.

             

 

 • ca
 • es


CODI GRAFIC S.L - Carrer Comte d'Urgell, 286 - 08036 Barcelona - Teléfono: 934109270 - codigrafic@codigrafic.com -

Página creada y hospedada por nordicweb